40 platser upp för Gustav Malja i österrikisk omkörningsfest

Gustav Malja stod för två massiva uppkörningar vid helgens tävlingar för Porsche Carrera Cup Deutschland på Red Bull Ring, där skåningen klättrade sammanlagt över 40 placeringar (!) när han slog sig tillbaka fram genom fältet efter ett kostsamt teammisstag.

Malja såg ut att kunna blanda sig i kampen om de mer framskjutna resultaten när han kvalade in som sjua till båda helgens två race, men skulle komma att få en betydligt längre väg än planerat till de sex poäng som han så småningom – efter hårt slit – fick med sig från de österrikiska Alperna.

En stund efter kvalet nåddes Malja nämligen av beskedet att han diskvalificerats från passet, och att han istället för ruta sju skulle tvingas starta såväl lördagens som söndagens race från 33:e plats.

Orsaken var en missberäkning från Maljas team, Project 1, som innebar att det inte fanns reglementsenlig mängd bränsle kvar i bilen efter kvalet. Teamet, flerfaldiga mästare i Porsche Carrera Cup-sammanhang, tog fullt ansvar för händelsen och hanterade situationen med stor professionalitet – även om besvikelsen förstås var stor från samtliga inblandade.

– Det är klart att besvikelsen var enorm efter kvalet, men jag är tacksam för att teamet hanterade saken som de gjorde och jag står helt bakom dem alla, säger Gustav Malja. Vi gör alla misstag ibland och i det här fallet handlade det om väldigt små marginaler som fick väldigt stora konsekvenser. Vi vinner och förlorar som ett team och det här bevisar bara hur nära gränsen man försöker ligga i motorsport.

Väl i racen skulle Malja och Project 1 dock studsa tillbaka med besked. Inte bara en gång, utan två, lyckades Malja slå sig fram hela vägen från 33:e till 12:e plats, vilket alltså innebar ett avancemang på 21 platser i vardera heat och 42 placeringar totalt.

Dessvärre tilldelades Malja retroaktivt – ett antal timmar efter målgång – ett 30 sekunders tidstillägg för en mindre incident i det första racet, där han därför till slut klassificerades på 24:e plats.

I söndagens Race 2 var det dock alltså 12:e plats som gällde, i ett lopp där Malja dessutom noterades för femte snabbaste varv. Endast förarna i topp fyra hade något bättre tider än vad Porsche-rookien Malja mäktade med.

Insatsen i Race 2 belönades med sex mästerskapspoäng, och Malja ligger nu åtta i förartabellen när säsongens två första Porsche Carrera Cup Deutschland-tävlingar har avgjorts.

– Även om diskvalificeringen från kvalet blev förödande för resultatet hade jag otroligt kul i racen den här helgen, säger Gustav Malja. Jag har aldrig gjort så många omkörningar förut, och att kunna klättra 40 platser i två race känns riktigt härligt. Inspirerande racing! Jag känner verkligen att jag gjorde det mesta av förutsättningarna och farten var också riktigt bra. Det här var ett steg i rätt riktning för mig och mentalt har jag lärt mig mycket om hur man hanterar motgångar och vänder dem till något positivt.

Båda helgens race vanns av hemmaföraren Thomas Preining.

Gustav Maljas nästa race äger faktiskt också det rum på Red Bull Ring, när systerserien Porsche Mobil 1 Supercup intar den pittoreska banan i samband med Österrikes Grand Prix om tre veckor.

Logga in