Felix Rosenqvist totaltrea under debutsäsongen i Japan

Felix Rosenqvist slutar trea totalt under sin debutsäsong i japanska Super Formula, efter ett antiklimax vid helgens final på Suzuka-banan där båda racen ställdes in på grund av en tyfon.

Rosenqvist gick in i helgens final bara fem poäng bakom totalledande Hiroaki Ishiura i kampen om titeln, med Red Bull-stöttade Formel 1-föraren Pierre Gasly som tvåa i vad som såg ut att bli en spektakulär trekamp om guldet.

Upplösningen blev dock inte så effektfull som alla hoppats på. Både träningen och kvalet präglades av otaliga avåkningar i mycket intensivt regn, där både Rosenqvist, Gasly och de förra F1-stjärnorna Kamui Kobayashi och Kazuki Nakajima fanns bland offren. När de lokala väderinstituten dessutom bekräftade att en tyfon skulle dra in över Suzuka på söndagen bedömdes läget så allvarligt att arrangörerna beslutade att helt ställa in båda de två inplanerade loppen.

Därmed förblev ordningen i mästerskapet oförändrad, med Rosenqvist alltså trea totalt under sin första säsong i Asiens främsta formelbilsmästerskap.

– Det blev en väldigt speciell helg, och det var förstås tråkigt att vi inte fick köra om det, säger Felix Rosenqvist. Samtidigt var det extremt mycket vatten på banan och jag vågar inte föreställa mig hur det hade varit att köra med ännu mer regn på söndagen. Det var nog i slutändan ett klokt beslut, och jag är nöjd med ett topp tre-resultat som rookie i det här mästerskapet. Det är en extremt hög nivå på förarna här borta och jag är glad att ha fått uppleva det här.    

Rosenqvists tredjeplats utgör det bästa slutresultatet för en förare från Team LeMans-stallet sedan 2013, då fransmannen Loïc Duval också han blev trea. 25-årige Rosenqvist har på sju körda race tagit tre pallplatser och två snabbaste varv.

– Det har verkligen varit en lärorik säsong, avslutar Rosenqvist. Allt har varit nytt för mig: bilen, teamet, banorna och kulturen. Det har varit samma sak i Formel E också. Det är väldigt utvecklande att ta sig an sådant här som förare, speciellt i Japan. Det är en stor kulturkrock och det finns massor att ta in och processa. I slutändan tycker jag att det blev väldigt bra, och jag skulle gärna tävla här igen i framtiden om möjligheten finns.

Felix Rosenqvist är närmast tillbaka i tävlingssammanhang den 16-19 november, då han debuterar i GT-klassen vid favorittävlingen Macau Grand Prix utanför Hong Kong.

Logga in