Felix Rosenqvist vinner Macau Grand Prix 201

KAK:s Felix Rosenqvist körde hem sin största seger så här långt i karriären när han förvaltade pole position på bästa tänkbara sätt och vann 2014 års upplaga av världsfinalen för Formel 3 i Macau, Kina, på söndagen.

Rosenqvist satte tempot genomgående under helgen, och toppade såväl fredagens fria träning som det efterföljande tidskvalet på den 6.2 km långa stadsbanan. 23-åringen vann sedan lördagens Kvalificeringsrace, vilket gav honom pole position till söndagens stora final – ett lopp som betraktas som juniorracingvärldens absolut mest prestigefyllda.
Väl där behöll Rosenqvist kylan under 15 dramatiska varv, och tog målflagg 4.3 sekunder före österrikaren Lucas Auer. Framgången gör smålänningen till den ende föraren genom tiderna att vinna alla världens tre största Formel 3-lopp; Masters of F3 i Nederländerna, Grand Prix de Pau i Frankrike och Macau Grand Prix.
Rosenqvist blir den blott andre svensken att avgå med seger i Macau, 22 år efter att Rickard Rydell triumferade i 1992 års upplaga.
– Helt, helt otroligt; det här är den största dagen för mig hittills i min karriär, utbrister Felix Rosenqvist. Macau är loppet jag alltid har velat vinna, och nu har jag gjort det. Faktum är att jag känner mig mållös; jag kommer inte ens ihåg vad som hände i racet! Det här är en så otroligt komplicerad tävling, med säkerhetsbilar, slipstreaming och trafik, och körupplevelsen är obeskrivlig. Stort tack till teamet som har givit mig en fantastisk bil – vi behövde verkligen det här efter en tuff säsong hemma i Europa. Nu kan det nog bli lite festligheter ikväll, och den här segern kommer att göra vintern mycket, mycket kortare. Otroligt!
Det första F3-loppet i Macau kördes 1983 och vanns av den senare trefaldige F1-världsmästaren Ayrton Senna. 15 av dagens Formel 1-förare har kört Macau Grand Prix, men ingen av dem har lyckats vinna.

Logga in