Första pallplatsen i GP2 för Gustav Malja

Gustav Malja levererade karriärens första pallplats i GP2, den främsta supportklassen till Formel 1, när 2016 års säsong i helgen återupptogs på belgiska Spa-Francorchamps.
Malja slutade på andra plats i söndagens sprintrace på den erkänt krävande banan i Ardennerna – på samma plats där skåningens GP2-äventyr inleddes med en gäststart för tolv månader sedan – och byggde därmed vidare på den positiva trendkurva som före det fyra veckor långa sommaruppehållet gav Rapax-svensken två poängplatser på tyska Hockenheim.
– Så otroligt härligt, utbrister Gustav Malja. Det känns ännu bättre än jag hade föreställt mig att få stå på pallen i GP2. Vi har tagit ett viktigt steg framåt och jag vill verkligen tacka mitt team för ett kanonjobb. De, om några, är väl värda det här!
 
Malja höll sig genomgående högt upp i resultatlistan under helgen på Spa, och lyckades kvala in som trea till lördagens inledande race – endast slagen av mästerskapsledande Prema Racings båda bilar. Malja tog sedan hand om ledningen i kraft av en kanonstart, och behöll förstaplatsen i fem varv innan tabelltoppande Red Bull-junioren och F1-adepten Pierre Gasly (Frankrike) kunde ta sig förbi på den långa Kemmel-rakan. Malja föll sedan tillbaka något och korsade till slut mållinjen som åtta – ett resultat som gav 20-åringen poäng, och pole position på den delvis omvända startgridden till söndagens sprintrace.
Väl där gjorde han en ny bra start och anförde fältet genom den första kurvan för andra dagen i rad – och den här gången skulle det alltså räcka hela vägen till pallen. Malja fick förvisso se sig passerad av italienaren Antonio Giovinazzi (teamkamrat med Gasly i Prema Racing), men kunde hålla undan för resten av fältet och ta målflagg som tvåa.
Pallplatsen är den första för en svensk förare i GP2 sedan F1-stjärnan Marcus Ericsson slutade på tredje plats vid tävlingarna i Abu Dhabi säsongen 2013.
Vi har fått en riktigt bra omstart efter sommaruppehållet och det här ger oss förhoppningsvis vind i seglen under resten av hösten, fortsätter Malja. Jag vet sedan tidigare att startmomentet är en av mina styrkor, men den här helgen har vi dessutom både kvalat riktigt bra och visat att vi har farten över ett helt race. Det är förstås positivt, men jag är fullt medveten om att det kommer krävas fortsatt hårt arbete. Konkurrensen är extrem i GP2, och jag tar ingenting för givet.
 
Gustav Malja tar närmast plats i sin Rapax-bil igen redan kommande helg, då GP2-fältet intar Monza-banan i norra Italien.
RESULTAT
GP2 Series | Spa (Belgien)
 
Race 1
 
1: Pierre Gasly (FRA), 25 varv
2: Jordan King (GBR), +11.262s
3: Alex Lynn (GBR), +15.519s
4: Raffaele Marciello (ITA), +19.163s
5: Artem Markelov (RUS), +20.723s
8: Gustav Malja (SWE), +32.404s
 
Race 2
 
1: Antonio Giovinazzi (ITA), 18 varv
2: Gustav Malja (SWE), +2.359s
3: Luca Ghiotto (ITA), +3.921s
4: Pierre Gasly (FRA), +4.479s
5: Raffaele Marciello (ITA), +6.634s
 
 
Mästerskapstabell
Efter 16/22 race
 
1: Pierre Gasly (FRA), 146 p.
2: Antonio Giovinazzi (ITA), 129 p.
3: Raffaele Marciello (ITA), 120 p.
4: Sergey Sirotkin (RUS), 115 p.
5: Oliver Rowland (GBR), 101 p.
14: Gustav Malja (SWE), 28 p.

Logga in