Gustav Malja utmanar i täten direkt i Formula Renault 3.5 Series

Gustav Malja fick många att höja på ögonbrynen när han utmanade om pole position och visade prov på genomgående mycket lovande fart vid helgens premiärtävlingar för Formula Renault 3.5 Series på Motorland Aragón, Spanien.

Malja, som under 2015 debuterar i det prestigefyllda formelbilsmästerskapet efter två säsonger i den långsammare Formula Renault 2.0-klassen, visade direkt att han hittat rätt i sin nya miljö genom att noteras för näst bästa tid under fredagens fria träning.

Störst uppståndelse skapade den 19-årige Malmö-föraren dock i lördagens tidskval, där han slog till med en uppseendeväckande andraplats bland fältets 20 förare – slagen med bara 25 tusendels sekund av den franske Lotus-junioren Matthieu Vaxiviere i kampen om pole. Insatsen innebar att Malja i sitt livs första FR3.5-kval betvingade namn som den dubble racevinnaren Oliver Rowland, Red Bulls påläggskalv Dean Stoneman, McLaren-protegén Nyck de Vries och Formel 1-föraren Roberto Merhi (som dubblerar under 2015).

En stund senare meddelade tävlingsledningen dock att Malja strukits ur resultatlistan, sedan hans Strakka Racing-bil – om än på grund av en teknikalitet – underkänts i en efterkontroll. Malja fick se en plats i första startled bytas ut mot 20:e och sista ruta i helgens första race, där han dock slog tillbaka med full kraft och bland annat passerade Merhi på sin väg mot en poänggivande tiondeplats.

I söndagens avslutande lopp kompromissades Maljas framfart av diverse bekymmer, men skåningen kunde i alla fall fullfölja ett svårkört regnrace och samlade därmed värdefull erfarenhet inför framtiden.

– Vi har fått några väldigt positiva besked den här helgen, och det känns riktigt bra att ha fått farten från försäsongen bekräftad i skarpt läge, säger Gustav Malja. Det var självklart oerhört tråkigt att vi skulle falla på en teknikalitet efter kvalet, men jag är nöjd med min egen insats och med att ha räddat en poäng i det första racet. Jag har en bra känsla i bilen, och jag har lärt mig enormt mycket – inte minst i regnet under söndagen. Vi har fortfarande en del att jobba på innan vi kan hålla en riktigt hög och framför allt jämn nivå, men vi har definitivt lagt en stabil grund för resten av säsongen.

Strakka Racing var också de nöjda med Maljas debut.

– Gustav har gjort ett otroligt bra jobb den här helgen, säger chefsingenjören Mike Henderson. Det han gjorde i det första kvalet är bland det bästa som någonsin presterats av en rookie i det här mästerskapet. Han har visat att han har vad som krävs på den här nivån.

Nästa deltävling i Formula Renault 3.5 Series avgörs i samband med Monacos Grand Prix helgen den 22-24 maj.

Logga in