Hans-Olov Olsson har tilldelats Clarence von Rosen medaljen

Hans-Olov Olsson har av Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelas Clarence von Rosen medaljen.

Hans-Olov Olsson har en lång karriär inom olika delar av Volvo-koncernen dels som VD för Volvo Personvagnar mellan åren 2000 och 2005, dels som styrelseordförande och vice styrelseordförande för Volvo Personvagnar åren 2005 till 2006 och som vice styrelseordförande för Geely-ägda Volvo Cars mellan 2010 och 2015.

Hans-Olov Olsson var en drivande kraft bakom affären när det då okända Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010. Detta har visat sig vara en mycket lyckad affär för Volvo Cars. Företaget slår rekord i försäljning och har en betydande närvaro även på den kinesiska marknaden.

Hans-Olov fick mottaga Clarence von Rosen medaljen under högtidliga former vid KAK Östras Vårfest. Klubbens vice ordförande Thomas Hedberg tillsammans med ordförande i Förtjänsttecken och Medaljkommittén, Claes Boltenstern och Generalsekreteraren Wilhelm Douglas överlämnade medaljen.

Styrelsens motivering lyder:

Hans-Olov Olsson belönas med Clarence von Rosens medalj för betydande insatser under lång till för svensk bilindustri och för att ha medverkat till att ta Volvos personvagnstillverkning till en helt ny nivå, såväl produkt- som volymmässigt.

Fakta:

Clarence von Rosen Medaljen instiftades 1933 av KAK styrelse till minne av KAKs grundare Clarence von Rosen och hans betydelsefulla verksamhet för den svenska bilismen. Medaljen utdelas som ”belöning av en uppmärksammad och betydelsefull insats inom trafikområdet såväl på land som sjö eller i luften”. Stadgarna talar om en ”verkligt banbrytande prestation, forskargärning, eller ann verksamhet som varit till betydande gagn för utvecklingen”.

 

Här finns samtliga pristagare genom tiderna.

Logga in