Vi lovar, omslaget blir inte suddigt på boken...

”I samtidens tjänst” – en bok om KAK:s drygt hundraåriga historia

I år har Kungliga Automobil Klubben funnits i 110 år.  På Bilens Dag den 28 oktober 2013 släpps boken om vår ideella och allmännyttiga förening, vars arbete haft stort inflytande på bilismens och motorsportens utveckling i Sverige; och som i högsta grad påverkat allas vår kunskap om trafiken.

KAK bildades 1903 av bland andra Victor Balck, mest känd som ”idrottsrörelsens fader” och Clarence von Rosen. I början var KAK mest inriktat på motorsport, men snart fick man ett samhällsnyttigt motto. Klubben ville på olika sätt bidra till den moderna utvecklingen genom att arbeta för bilismen och dess infrastruktur, det vill säga vägsystemet.

KAK har deltagit högst väsentligt i Sveriges utveckling mot en modern industri- och välfärdsstat genom det ideella arbete, som skildras i boken. Några exempel är:

– Svenska Vägföreningen, som KAK bildat för att effektivisera de självförvaltande vägdistrikten och utbilda vägmästare.
– VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, ursprungligen grundat av KAK för att öka kunskaperna om säkrare vägar och mer slitstark beläggning.

– Biltester för bilister, en föregångare till AB Svensk Bilprovning, där KAK varit en av tillskyndarna.

– Trafikundervisning på skolschemat och bildandet av NTF, båda initiativ väckta av KAK.

KAK har på många andra sätt bidragit till en säkrare bilism, genom sitt arbete för bland annat högertrafik, manöverprov för bilister och hjälptelefoner. Föreningen har också varit viktig för motorsportens utveckling, inte minst genom Prins Bertil, Motorprinsen, som var KAK:s ordförande under många år.
Boken ”I samtidens tjänst”, berättar klubbens historia med stöd av ett unikt och mycket rikt bildmaterial. Titeln syftar inte bara på KAK:s förflutna utan stämmer även överens med dess nutida arbete och inriktning:
– Klubben har en fantastisk historia som är väl värd att berätta. Den är också viktig för att ha en plattform för utvecklingen av klubben till en modern organisation och inte minst för vårt arbete med ansvarsfrågor inom bil och trafik och vårt engagemang för ungdomar inom motorsporten, säger Niklas Nyström, KAK:s generalsekreterare.

Arbetet med ”I samtidens tjänst” tycker författarna Helena Egerlid och Jens Fellke har varit spännande och stimulerande:

– Ju mer vi grävt i arkivmaterial, gamla nummer av klubborganet Svensk Motortidning och pratat med människor, desto mer imponerade har vi blivit över hur mycket KAK lyckats åstadkomma, säger Jens Fellke.

 

Fakta om boken
Titel: ”I samtidens tjänst – Kungliga Automobil Klubben 1903-2013”

Utgivningsdag: 28 oktober 2013

 

Fakta om författarna
Bokens författare Helena Egerlid och Jens Fellke har tidigare bland annat skrivit ”Rebellen från Vimmerby – Om Astrid Lindgren och hemstaden” I fjol gjorde de tillsammans med regissören Henrik Georgsson SVT-dokumentären ”Bragden”, om hur det svenska herrlandslaget blev världsledande i bordtennis.

 

Fakta om KAK
KAK, grundat år 1903, är idag en rikstäckande allmännyttig ideell förening med främsta syfte att främja en sund utveckling av den svenska bilismen. Vi ägnar oss åt ansvarsfrågor kopplade till bil och trafik, motorsport och sociala klubbaktiviteter. De tre verksamhetsdelarna samverkar för att göra det attraktivt att genom ett medlemskap stödja KAK. Se även www.kak.se.

 

För mer information
Niklas Nyström, KAK:s generalsekreterare, tel 0708-870157.

Jens Fellke, författare, tel 076-8002918

Logga in