Internationella flickdagen – KAK:s förare Maja lanserar gokartskola för tjejer

”Bilsport är en av ytterst få idrotter där tjejer och killar tävlar mot varandra på samma villkor. Ändå är killarna kraftigt överrepresenterade. Det vill vi ändra på.

O’Learys Kista Event Center anordnar tillsammans med Kungliga Automobil Klubben – KAK och med stöd från Svensk Bilsport en unik racingkurs under höstlovet. Under tre förmiddagar får 14 stycken tjejer mellan 10 och 14 år lära sig grunderna i hur man på snabbaste sätt rattar en gokart runt en bana. Instruktör är en av Sveriges snabbaste tjejer, 15-åriga Maja Hallén Fellenius, som just avslutat en framgångsrik säsong med en sjätte plats i den nationella kartingserien RMC. Kartarna och anläggningen hör till de modernaste i norra Europa och allt är eldrivet. Kursen kommer hållas mellan kl 9:00 – 13:00, 31:a oktober – 2:a november i O’Learys Kista Event Center i Kista Galleria i Stockholm.

Utbildningen kommer vara på nybörjarnivå så du behöver aldrig ha suttit i en gokart tidigare. Utöver själva karten och säkerheten på banan kommer du lära dig om racelinjer, kurvtagning och bromspunkter men vi kommer även titta lite på olika omkörningstekniker och hur man kan planera ett lopp. Det kommer naturligtvis även bli en hel massa körning där du ska testa det du lärt dig. Som avslutning får du (om du vill) utmana en pappa, brorsa eller killkompis under en rafflande time-attack.

Du som söker är tjej och mellan 10-14 år gammal. Du måste vara minst 140 cm lång och vara vid god hälsa. Kan du vara med på skolgympan ska det inte vara några problem att vara med på denna kurs. Alla kommer kunna köra utifrån sina egna förutsättningar så oroa dig inte om du aldrig kört tidigare – eller fått höra att du är långsam eller inte kan köra. Det är det Maja ska ändra på. När kursen är klar ska alla kunna visa hur det *egentligen* ser ut när man kör som en tjej.

Ansök här. Sista ansökningsdag: 20/10

Om det blir fler sökande än 14 st måste vi välja ut kandidater för att säkerställa en bredd både vad gäller åldrar och geografisk hemvist. Förhoppningsvis kan även en ny kurs anordnas vid ett kommande skollov och ni som tidigare ansökt kommer då kontaktas igen. Värdet av en plats är 1600 kr vilket bekostas av Idrottslyftet genom Svensk Bilsport. Alla ansökande kommer kontaktas med besked före den 24/10. De som antagits kommer få mer detaljerad information med e-post veckan innan kursen.”

Logga in