KAK:s journalistpris delades ut till Mikael Stjerna

Idag delades KAK:s journalistpris ut till Mikael Stjerna, som är journalist på Teknikens Värld. Det hela skedde vi STCC – Scandinavian Touring Car ChampionshipMantorp Park inför publiken. Stjerna får en plakett i guld och en prissumma på 15 000 för sina insatser för motorjournalistiken.

Jonas Lundin, vd på STCC – Scandinavian Touring Car Championship, Mikael Stjerna, journalistprisvinnare och Wilhelm Douglas, generalsekreterare, KAK.intervju kommer inom kort.

Juryns motivering lyder:

Få personer kan sägas ha bidragit till att utveckla svensk motorjournalistik som Mikael Stjerna. Genom en lång och gedigen journalistisk gärning har han visat prov både bredd och djup i sin rapportering kring mobilitetsfrågor. Han har på så sätt bidragit till att belysa olika aspekter av bilismen som samhällsföreteelse, vilket KAK vill uppmuntra.

Stjerna är idag verksam på Teknikens Värld och tydligt profilerad mot frågor som rör bilar och bilism. Hans kompetens är dock mycket bredare än så och Stjerna förmår att sätta in mobilitetsfrågorna i en samhällelig kontext, utan att för den sakens skull förlora fokus på bilen som den fantastiska uppfinning den är. Han förmår att på ett pedagogiskt sätt förklara komplexa samband och göra komplicerade sammanhang begripliga för läsaren. Hästkrafter, trafiksäkerhet eller fordonsindustrin – inga områden är honom främmande.

Stjernas förmåga att bedriva god motorjournalistik bevisas bland annat genom att han är flitigt anlitad i medier som når breda grupper. Med stor integritet och stringens lyfter han alla typer av frågor och ryggar inte för att bedriva skarp konsumentupplysande journalistik. Framtidens drivmedel och digitaliseringens effekter för bilismen är områden som Stjerna belyser i sina texter, vilket bidrar till att bredda och fördjupa den allmänna medvetenheten kring dessa viktiga områden.

Därmed bidrar Stjerna också till att främja en sund utveckling av bilismen och inte att endast att bevaka densamma. På så sätt är Mikael Stjerna ett journalistiskt föredöme som vi är mycket stolta över att kunna tilldela KAK:s Journalistpriset 2017.

Fakta om KAK:s Journalistpris:

KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor.

Priset kommer att delas ut i samband med STCC på Mantorp 16 september.

Tidigare vinnare

2016 Karin Olander, Dagens Industri.

2015 Jacques Wallner, Dagens Nyheter

2014 Lasse Holmström, Sydsvenskan

2013 Daniel Frodin, Teknikens Värld

2012 Marianne Sterner, Vi Bilägare

2011 Håkan Matson, Dagens Industri

2010 Jan-Erik Berggren, Expressen

2009 Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet

2008 Lasse Swärd, Dagens Nyheter

 

Jury 2017

Lasse Svärd, Journalist Dagens Nyheter

Magnus Ehrenstråhle, f.d. VD Bilprovningen

Lars Jilmstad, f.d. Presschef

Bertil Moldén, VD Bil Sweden

Cornilla von Plomgren, Miljö- och Kommunikationskonsult

Lars Holmqvist, Senior Advisor

Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.

 

Kontakt:

anders@ydstedt.com

0705980640

Logga in