Karin Olander tilldelas KAK:s Journalistpris 2016

Pressmeddelande

Stockholm 20160817

Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Karin Olander KAK:s journalistpris 2016. Olander är reporter på Dagens Industri med fokus på fordonsfrågor.

– Vi är mycket glada att en enig jury nu kan tilldela Karin Olander årets Journalistpris. Hon är med sin gedigna yrkesbakgrund en av de mest nyskapande krafterna i svensk motorjournalistik. Hon är en kunnig och sympatisk reporter med en energi som får ett Teslabatteri att blekna i jämförelse. Hon växlar dessutom alltmer obehindrat mellan mikro- och makroperspektiv, mellan hästkrafter och rörelsemarginal och sätter saker i sitt sammanhang, säger Anders Ydstedt som är ordförande i juryn för KAK:s Journalistpris.

– Olanders bevakning av mobilitetsfrågor ur ett brett perspektiv skapar en djup förståelse hos läsaren i frågor som rör bland annat bilismens framtida utveckling. Hon räds inte de stora frågorna och fångar de viktiga trenderna inom områden som rör tekniska framsteg och hållbar utveckling, avslutar Anders Ydstedt.

Juryns motivering lyder:

Karin Olander har genom en lång och gedigen gärning som reporter tydligt bidragit till att utveckla motorjournalistiken i Sverige. Hennes bevakning av bilismen sätter in mobilitetsfrågorna i ett brett samhällsperspektiv som berikar läsaren. Genom att växla mellan stora och små perspektiv tecknar Olander en helhetsbild som få andra lyckas med.

Bilen blir alltmer populär och nybilsförsäljningen slår rekord. För att denna positiva utveckling ska kunna fortsätta krävs därför att hållbarhetsfrågorna tas på allvar, vilket är något som Olander gör i sin journalistik. Hon åskådliggör all den fantastiska utveckling som sker, utan för den sakens skull ducka för komplexa frågor som detta medför.

Bilbranschen genomgår nu något av ett paradigmskifte, vilket Olander lyckas fånga i sina texter. Utvecklingen av ny teknik som gör fordonen självkörande, nya bränslen som minskar utsläppen och nya ägarformer som ge fler tillgång till bil; inga frågor är henne främmande. Därmed bidrar Olander också till att främja en sund utveckling av bilismen och inte att endast bevaka densamma. Så ska god journalistisk fungera och därför är Karin Olander ett föredöme som vi är mycket glada att kunna tilldela Journalistpriset 2016.

Fakta om KAK:s Journalistpris:
KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor. Priset delades kommer att delas ut under den tidigare delen av hösten.

Tidigare vinnare
2015 Jacques Wallner, Dagens Nyheter
2014 Lasse Holmström, Sydsvenskan
2013 Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 Håkan Matson, Dagens Industri
2010 Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 Lasse Swärd, Dagens Nyheter

Fakta om KAK:
Grundades 1903 och är Sveriges äldsta motororganisation.
Verksamheten vilar på tre ben: Ansvarsfrågor i bil och trafik, Motorsport och Sociala klubbaktiviteter. Klubbens syfte är att utveckla och fördjupa medlemmarnas bilintresse.

Logga in