Linus Lundqvist samlad inför potentiellt titelavgörande

Efter en säsong kantad av framgångar har Linus Lundqvist nu kommit fram till karriärens så här långt potentiellt viktigaste helg. Med 111 poängs ledning går Tyresö-sonen in i årets näst sista deltävling för det anrika brittiska Formel 3-mästerskapet med en första matchboll i kampen om titeln; den i så fall absolut största skalpen hittills på 19-åringens resa mot den internationella racingtoppen.

Lundqvist själv vet vad som står på spel – en plats i historieböckerna bredvid giganter som Ayrton Senna och Mika Häkkinen, bland annat – men är ändå samlad inför helgens sammandrabbningar på Donington Park.

– Jag känner mig faktiskt väldigt lugn och ser fram emot att komma ut på banan igen efter ett långt tävlingsuppehåll, säger Linus Lundqvist. Jag är fullt medveten om att jag kan avgöra mästerskapet här och det vore skönt att göra det, men jag behöver inte stressa. Pressen ligger på de andra. Jag har lyckats bygga upp min ledning och är komfortabel med den. Jag ser det som ett bevis på att vi har det starkaste paketet och det är den känslan jag tar med mig till Donington i helgen.

Lundqvist bär alltså med sig ett rejält övertag i toppen av tabellen inför helgens arrangemang, 111 poäng före närmast jagande Nicolai Kjaergaard (Danmark). De exakta förutsättningarna i titelracet kompliceras något av det komplexa poängsystemet i brittiska F3, som bland annat påverkas av antalet startande, men kort sagt kan man säga att Lundqvist säkrar titeln om han drygar ut luckan till Kjaergaard med fem poäng under helgen.

– Vi är i ett läge där det stora målet har prioritet, men jag tror inte att det bästa sättet att nå det på är genom att åka omkring och räkna poäng, fortsätter Lundqvist. Jag vill vinna fler race, ta fler pole positions, fler pallplatser. Det är den inställningen jag kommer att ha i helgen, men man behöver kanske inte ta de allra mest riskabla fighterna. Det ska bli grymt kul att ge sig ut och tänja gränserna i F3-bilen igen och Donington Park är en bana jag tycker om. Jag tog min första seger i England där i Formel 4 i fjol, bland annat.

Helgens tävlingar är alltså de näst sista för säsongen. Finalen avgörs på Silverstone i mitten av oktober.

F3-evenemanget på Donington Park inleds med fyra testpass under torsdagen, innan de 230 hästar starka Cosworth-motorerna tystnar för en dags vila på fredag. Tävlingarna återupptas sedan med kval och Race 1 på lördag, följt av de avslutande två heaten på söndag.

Väderprognosen för helgen ser typiskt engelsk ut, med överhängande risk för regn vid olika tillfällen under framför allt torsdagen och söndagen.

Linus Lundqvist har så här långt i år – anmärkningsvärt nog under sin debutsäsong i Formel 3 – vunnit sex race och stått på pallen 12 gånger på 18 starter.

Läs mer: så fungerar brittiska Formel 3

Logga in