Manifestation för Bilens Dag

28 oktober är från och med nu den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten. Vi som står bakom detta anser alla att bilen gör livet friare, rikare och enklare. Tack vare bilen kan mobiliteten öka, något som är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet.
Läs mer och delta i debatten på bilensdag.se

Rörlighet har varit en symbol för frihet i alla tider. Förr var det hästen som gav oss friheten, idag är det bilen och ibland även cykeln eller mopeden. Det avgörande är att vi kan bestämma när och vart vi vill resa. Detta skiljer sig från andra transportslag, där resandet måste inordnas efter tidtabeller och linjenät.

Tack vare bilen kan vi få ihop vår vardag rent praktiskt, med jobb, skola och kompisar. Vi kan åka och handla, vi kan hälsa på farmor långt ute på landet. På en och samma resa en vanlig veckodag lämnar vi datorn på service, köper mat, hämtar barnen på dansskolan och lämnar ett paket på posten. Bilen bidrar också till en mer flexibel arbetsmarknad. Den gör att vi kan bo kvar och arbeta på en annan ort.

När andra trafikslag kräver skattesubventioner är drivkrafterna bakom bilen så starka att biltrafiken finansierar både vägar och andra kostnader.

Enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna (artikel 13) ska alla människor ha rätt att röra sig inom och utanför hemlandets gränser. Ändå finns det många som vill förhindra den fria rörligheten. I vissa länder, de med bristande demokrati, är det ledarna som hindrar folket från att resa. I vårt fria samhälle har vi en debatt som ger människor dåligt samvete för att de vill hälsa på sin släkt på landet eller skjutsa sina döttrar och söner till fotbollsträningen.

Vi vill värna om den mänskliga rättigheten att röra sig fritt. Därför instiftar vi Bilens Dag 28 oktober. Dagen blir en hyllning till bilen. På vårt forum bilensdag.se kan du skriva din egen hyllning till den fria rörligheten, lägga upp en film, en låt eller varför inte en bild på vad det betyder för dig att du kan göra sådant du vill när du själv vill.

Vill du veta mer? Besök bilensdag.se

Per Johansson
VD, Motorbranschens Riksförbund

Bertil Moldén
VD, BIL Sweden

Maria Spetz
Koncernchef, Motormännens Riksförbund

Mikael Gripenstedt
Generalsekreterare, KAK Kungliga Automobil Klubben

Tom Bjerver
VD, MHF

Bengt Wiktorsson
VD, Motororganisationen FMK

Logga in