Ny GP2-pallplats för Gustav Malja

Gustav Malja följde upp förra veckans pallplats i Belgien med en ny podiumvisit när GP2-fältet den här helgen slog läger på italienska Autodromo Nazionale Monza.

Malja manövrerade sig igenom ett tidvis kaotiskt öppningsrace på lördagen, och lyckades i en osannolik utveckling sluta trea efter att ha startat loppet först på 15:e plats. Maljas framfart understöddes av en konfys säkerhetsbilssituation som spelade den unge skåningen i händerna, men väl i slagläge kunde 20-åringen sedan felfritt försvara sin position från bland andra mästerskapsledande Red Bull-junioren Pierre Gasly (Frankrike) under några intensiva slutvarv och alltså ta sig upp på pallen för andra helgen i rad.

Gustav Malja, Monza 1– Ett väldigt speciellt lopp; allt kan verkligen hända i GP2, säger Gustav Malja. Vi hade en hel del tur med säkerhetsbilen, det kan vi inte förneka, men jag tar det alla dagar i veckan. Vi har haft så mycket oflyt den här säsongen, så vi får se det här som lite kompensation! Samtidigt gjorde vi också själva ett riktigt bra jobb, och jag upplevde att farten var konkurrenskraftig hela vägen i förhållande till dem runt omkring. Det är häftigt att få stå på pallen två gånger på två helger och jag vill återigen tacka mitt team, Rapax, för en fantastisk bil, en perfekt strategi och ett väl genomfört depåstopp.

I söndagens sprintrace, där de åtta främsta från lördagens heat startar i omvänd ordning, fick Malja sedan inleda på sjätte plats; en position som snabbt förbyttes mot en fjärde efter att Malmö-pågen avancerat under ett stökigt förstavarv. Han passerades senare av titelkandidaten Antonio Giovinazzi (Italien), men lyckades strax därefter själv köra om den flerfaldige racevinnaren Jordan King (Storbritannien) och korsade alltså mållinjen som fyra. En sammanstötning med nya zeeländaren Mitch Evans på det första varvet resulterade dock i ett tiosekunders tidstillägg, och Malja klassificerades därför till slut istället som sjua – alltjämt på poängplats.

– Synd att bestraffningen kostade en del poäng, men huvudsaken var att vi visade vår kapacitet och slutresultatet blev ändå helt OK, avslutar Malja. Det är väldigt roligt att se att vårt jobb den senaste tiden har betalat sig och att vi kan slåss på den här nivån. Vi har matchat några riktigt snabba och rutinerade GP2-förare här. Jag känner mig mer och mer bekväm i bilen och erfarenheten hjälper verkligen. Nu ska vi försöka vässa det här ytterligare under de sista två deltävlingarna.

I och med helgens arrangemang är den europeiska delen av årets GP2-säsong nu lagd till handlingarna. De två återstående deltävlingarna körs istället i Asien, i Malaysia respektive Abu Dhabi. Närmast på tur står ett besök på Sepang International Circuit utanför Kuala Lumpur helgen den 1-2 oktober.

 

RESULTAT
GP2 Series | Monza (Italien)

Race 1

1: Antonio Giovinazzi (ITA), 30 varv
2: Raffaele Marciello (ITA), +1.457s
3: Gustav Malja (SWE), +1.988s
4: Pierre Gasly (FRA), +2.294s
5: Norman Nato (FRA), +2.809s

Race 2

1: Norman Nato (FRA), 21 varv
2: Pierre Gasly (FRA), +4.312s
3: Antonio Giovinazzi (ITA), +8.495s
4: Jordan King (GBR), +12.775s
5: Alex Lynn (GBR), +13.576s

7: Gustav Malja (SWE), +21.526s

Mästerskapstabell
Efter 18/22 race

1: Pierre Gasly (FRA), 174 p.
2: Antonio Giovinazzi (ITA), 164 p.
3: Raffaele Marciello (ITA), 138 p.
4: Sergey Sirotkin (RUS), 115 p.
5: Jordan King (GBR), 112 p.

13: Gustav Malja (SWE), 45 p.

Logga in