Felix på vinner på Zandvoort. Bild Mattias Persson / Motorsport Publication

Seger för KAK:s Felix Rosenqvist på favoritban

Felix Rosenqvist lyckades äntligen bryta sig fri från det oflyt som förföljt honom under 2012 när han klev upp överst på pallen som segrare i helgens inledande race för Formula 3 Euro Series och FIA European Formula 3 Championship på holländska Zandvoort. Rosenqvist tog ledningen direkt i starten efter att ha kvalat in som tvåa till tävlingen – som avgjordes på samma bana där han vann storloppet RTL GP Masters of Formula 3 förra året – och kontrollerade sedan tillställningen på sin väg mot sin första seger för säsongen. 20-åringen slog också till med tävlingens snabbaste varv och lämnar Zandvoort med en förbättrad position i den sammanlagda mästerskapstabellen.

– Äntligen fick vi chansen att visa vad vi går för utan strul eller problem, och det känns enormt bra att ha tagit min första seger för säsongen tillsammans med Mücke Motorsport, säger Felix Rosenqvist. Vi har jobbat hårt för det här, och efter alla motgångar vi stött på hittills under säsongen var det här verkligen precis vad alla i teamet behövde. Jag gjorde en bra start, och sedan handlade det om att inte göra några misstag. Vi har varit kanske absolut snabbast den här helgen, och Zandvoort fortsätter att vara en bra plats för mig!

 

Rosenqvist visade redan under fredagens kval att han skulle bli att räkna med på sin favoritbana – där han nu har tagit fem pallplatser på åtta starter i sin Formel 3-karriär – när han utkämpade en strid om pole position med mästerskapsledande Prema Powerteams förarkvartett. Efter att ha gått miste om förstaplatsen med bara några hundradelars marginal kunde Rosenqvist alltså besegra hela det italienska teamets armada av bilar i Race 1, innan han avslutade helgen med en sjätteplats i ett avkortat Race 2 och som fyra i ett kaotiskt Race 3.

 

– I Race 2 fick jag starta på åttonde plats på grund av reglementet för omvänd startordning, så sjätte plats där var helt OK – även om man alltid vill ha mer, avslutar Rosenqvist. Det avslutande loppet var väldigt händelserikt, och tyvärr startade jag på regndäck när det rätta beslutet egentligen hade varit slicks. Jag tog mig upp i ledning i början av racet, men sedan tvingades jag in i depå för att byta däck och föll tillbaka. Med tanke på omständigheterna var fjärde plats ett acceptabelt resultat, och överlag var det här förstås en riktigt bra helg!

Nästa deltävling för Formula 3 Euro Series och F3-EM körs i Valencia, Spanien, den 28-30 september.

Logga in