Seger för Linus Lundqvist i Formel 4-finalen

Linus Lundqvist avrundade sin debutsäsong i internationell formelbilsracing med en seger och en andraplats vid helgens finaltävlingar för det brittiska Formel 4-mästerskapet på Brands Hatch.

Lundqvist kvalade in som tvåa till både det första och sista av helgens tre race, och kunde efter en bra start kontrollerat ta hand om segern i det första loppet. I det avslutande Race 3 blev den 18-årige Double R Racing-föraren sedan tvåa bakom engelsmannen Alex Quinn. Lundqvist noterades för snabbaste varv i båda heaten.

I Race 2, där gridden baserades på utgången av Race 1 med omvänd startordning bland de sju främsta, slutade Lundqvist åtta efter närkontakt med nykorade mästaren Jamie Caroline och totaltvåan Oscar Piastri i ett läge där trion tillsammans försökte slå sig tillbaka fram genom fältet.

Lundqvist blir finalhelgens främste poängplockare, och slutar femma totalt i mästerskapet – bara en halv poäng bakom fjärdeplacerade Quinn.

– Det känns väldigt skönt att få avsluta säsongen på det här sättet, säger Linus Lundqvist. Mitt mål den här helgen var just att vinna minst ett race, och det lyckades jag med. Det är klart att jag gärna hade velat vinna det sista loppet också, men en andraplats är trots allt inte illa. Det här var första gången för mig på GP-slingan här på Brands Hatch, och det har varit en fröjd att få köra en formelbil på den här banan. Jag är nöjd med min insats.

Lundqvist har under sin första säsong i internationell bilracing kört hem fem segrar, elva pallplatser och fem pole positions (en mer än mästaren Jamie Caroline). Tyresö-föraren har också noterats för snabbaste varv i nio av säsongens 30 race – flest gånger av alla.

Lundqvist avslutar året i brittiska Formel 4 med sammanlagt 306.5 inkörda poäng, och som Double R Racings bäst placerade förare i mästerskapet. Libanesiske teamkamraten Karl Massaad blir nia totalt på 83 poäng.

– Det har varit en otroligt lärorik säsong, avslutar Lundqvist. Jag är tacksam över att ha fått utmana mig själv i den här konkurrensen, och jag har vuxit enormt som förare. För mig var det viktigt att få ett kvitto på hur jag står mig i internationella sammanhang. Vi har brutit för många race för att slåss om titeln, men farten har definitivt funnits där. Jag vill passa på att tacka Boyo (teamchef), Matt (ingenjör), Jack (mekaniker) och alla andra på Double R Racing för att de gav mig chansen. Jag kommer aldrig att glömma den här säsongen; det har varit något väldigt speciellt.

Linus Lundqvist har i dagsläget ingenting klart inför racingsäsongen 2018, men arbetet pågår för fullt och ett antal olika alternativ kommer att utvärderas noggrant under hösten.

Logga in