Silver för Felix Rosenqvist i Formel 3-VM i Macau

Felix Rosenqvist avrundade sin hektiska racingsäsong 2016 med en andraplats i en dramatisk upplaga av anrika Macau Grand Prix – VM för Formel 3 – på söndagen.

Rosenqvist – som vunnit det klassiska gatloppet i södra Kina två gånger (2014 och 2015) – gick in i helgens tävlingar med målsättningen att slåss om en historisk tredje seger, och inledde också på bästa tänkbara sätt genom att toppa den första fria träningen i sin återkomst till F3-klassen.

Två oturstyngda tidskval, där Rosenqvist på grund av en serie olyckliga rödflaggsituationer aldrig fick chansen att sätta en representativ varvtid, innebar dock att SJM Theodore Racing by Prema-svensken fick nöja sig med en åttondeplats på gridden till lördagens Kvalificeringsrace.

Väl där avancerade Rosenqvist sedan två placeringar och tog målflagg som sexa, vilket därmed också blev hans utgångsläge i söndagens direkt avgörande final – där dramatiken som väntat blev stor.

Rosenqvist gjorde en bra start och tog sig snabbt upp på fjärde plats, bakom årets japanske F3-mästare Kenta Yamashita. Efter en slipstreamingduell ner mot den skarpa Lisboa-kurvan lyckades Rosenqvist dock ta sig förbi, och en liten stund senare körde han även om brasilianaren Sérgio Sette Câmara i en kamp om andraplatsen.

Det som följde därnäst var en kort men intensiv klappjakt, där Rosenqvist snabbt krympte avståndet till ledande António Félix da Costa (Portugal) och i processen noterades för tävlingens klart snabbaste varv. Félix da Costa höll emellertid undan, och Rosenqvist slutade alltså tvåa – hans fjärde pallplats i Macau (2012, 2014, 2015, 2016).

– Det har varit en otroligt speciell helg här i Macau, som alltid, säger Felix Rosenqvist. Det började bra på den fria träningen, men sedan hade vi verkligen maximal otur under kvalet och jag fick aldrig chansen att sätta en riktig tid. Kvalificeringsracet var också ganska tufft, men vi lyckades i alla fall avancera ett par placeringar och jag gick in i finalen utan något att förlora. Vi gjorde en del förändringar på bilen som föll väl ut, och jag kände ganska snabbt att farten fanns för att faktiskt slåss i toppen på riktigt allvar. Jag gjorde ett par ganska tuffa omkörningar och till slut räckte det till andra plats. Med tanke på omständigheterna är jag faktiskt väldigt nöjd, även om jag förstås kom hit för att vinna.  

VM-loppet i Macau markerade Rosenqvists sista tävling för i år, och 25-åringen ser fram emot lite välbehövlig vila efter en fullspäckad säsong fylld med åtaganden i amerikanska Indy Lights, tyska DTM, GT-mästerskapet Blancpain GT Series Sprint Cup samt elbilsserien Formel E. Rosenqvist har under året också genomfört ett lyckat test i Verizon IndyCar Series, den amerikanska motsvarigheten till Formel 1.

– Den här säsongen har varit något utöver det vanliga för mig, avslutar Rosenqvist. Jag har varit lite småkrasslig den här helgen och det ska bli skönt att få ladda om batterierna nu. Det behövs. 2016 har varit ett otroligt positivt år i min karriär, och det som hänt under de senaste tio månaderna kommer att stanna kvar i mitt minne för alltid. Jag vill också passa på att tacka alla som stöttat mig på vägen och som följer min satsning med så stort intresse. Det betyder mycket, och jag hoppas att jag har kunnat bjuda på lite underhållning i gengäld.  

Bland Rosenqvists största framgångar under 2016 märks – vid sidan av helgens resultat i Macau – tre segrar i Indy Lights, en poänggivande DTM-debut, seger i Blancpain GT Series-finalen i Barcelona, en andraplats i Spa 24-timmars samt en pole position, ett snabbaste varv och en pallplats på två körda deltävlingar i Formel E.

Logga in