Snart dags för femte upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal

KAK är med och arrangerar Prins Carl Philips Racing Pokal som arrangeras i Lidköping. Så här såg det ut vi förra veckans presskonferens, där KAK:s generalsekreterare Wilhelm Douglas deltog. Bild: Winsth Racing.

Pressmeddelande.

Prins Carl Philips Racing Pokal har etablerat sig i svensk karting. 4-6 augusti avgörs den femte upplagan av den populära tävlingen på Lidköpings Motorstadion.

I år kommer förarna i klasserna Rotax Max och KZ2 att göra upp om de åtråvärda pokalerna och prinsen planerar som vanligt att vara på plats för att dela ut dem.

Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades på initiativ av prinsen själv 2013. Sedan dess har många unga kartingtalanger deltagit i den populära tävlingen med Lidköpings Kartingklubb som värd och samarbetspartner.

Pristagarna i klasserna, som varierat genom åren, har bland annat erbjudits testkörning i formel- och Renault Clio Cup-bil.

– Vi kör vidare på det konceptet. Den 10 oktober kommer vi att bjuda in de tre bästa i varje klass till en test i Formula STCC Nordic på Gelleråsbanan i Karlskoga. Nyhet för året är att pristagarna, plus en wild card-förare, kommer att få dubbla körpass den här gången. Precis som tidigare kommer också alla erbjudas att ta racinglicens samma dag, berättar Thomas Johanson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.

Klasserna som i år tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal är Rotax Max och KZ2. I båda får man tävla från det år man fyller 15 år.

– I några av de klasser vi haft med tidigare har man sänkt åldersgränsen vilket gör att de inte riktigt passar in i vårt upplägg längre, berättar Johansson och syftar på KF Junior och J60.

Prins Carl Philips Racing Pokal ingår som en del av Lidköping Open, en stortävling i vilken klasserna i RMC-serien (Micro, Mini, Rotax Max Junior, Rotax Max och Rotax Max DD2) ingår. KZ2 är gästklass i RMC.

Förra året arrangerades dessutom en kändistävling med DD2-kartar och den vanns passande nog, och välförtjänt, av Prins Carl Philip själv.

– Vi planerar att kunna genomföra ett liknande rövarheat i år också. Vi räknar bland annat med att Jonas Lundin, vd STCC AB och Wilhelm Douglas, generalsekreterare i KAK, kommer liksom ytterligare ett stort antal racingprofiler. Och prinsen själv såklart, säger Johansson.

Prins Carl Philips Racing Pokal syftar till att hjälpa duktiga ungdomar vidare i deras racingkarriärer.

– Eftersom jag själv började med motorsport i relativt hög ålder förstår jag hur betydelsefullt det är att få möjlighet att börja träna och tävla redan som ung, säger Prins Carl Philip, som med sitt engagemang, och genom sitt pris, vill ge tillbaka och bidra till svensk motorsports fortsatta utveckling.

Att Prins Carl Philips Racing Pokal haft betydelse för racingintresset råder det ingen tvekan om. Flera av de förare som i dag tävlar i STCC eller någon av dess supportklasser har deltagit i tävling. Reuben Kressner kör STCC, Julius ”Julle” Ljungdahl, Anthon Caldana och Joel Jern är toppförare i Clio Cup och Hugo Nerman, Philip Hall och Edward Jonasson återfinns högt upp i resultatlistorna i Formula STCC Nordic.

Bakom Prins Carl Philips Racing Pokal står, förutom Thomas Johansson och Lidköpings KK, även Kungliga Automobil Klubben (KAK), STCC AB och Svenska Bilsportförbundet. Andra partners är CTEK, Polestar och Berkeley.”

Logga in