Åke ”Bryggarn” Andersson siktar på att vara med i toppen med sin Porsche. Det är för övrigt 50 år sedan han körde Midnattssolsrallyt för första gången. Foto: Robert Gustavsson

Stjärnspäckad startlista i Midnattssolsrallyt 2012

Aldrig förr har så många toppförare anmält sig till Midnattssolsrallyt som i år – tre världsmästare, större delen av den svenska eliten och legender som Picko Troberg och Tina Törner. Ändå återstår det tio dagar innan anmälan stänger.

Midnattssolsrallyt 2012 blir en hyllning Ove ”Påven” Andersson, och det har lockat till sig fler internationella toppförare än vanligt. Toyota Team Historic, med Eric Engen i spetsen ställer upp med Juha Kankkunen (VM 1986, 1987, 1991 och 1993) Hannu Mikkola (VM 1983) och Mikko Hirvonen, som i dagsläget jagar ett VM-guld.

Ett av de mest framgångsrika teamen de senaste åren, Team Tidö som leds av David von Schinkel, ställer upp med bland andra Björn Waldegård (VM 1979) och Åke ”Bryggarn” Andersson, båda i Porsche.

– Det ska bli riktigt skoj att möta Mikkola och Kankkunen igen, både på tävlingen och utanför de, och rallyt kommer att bli mycket sevärt för publiken, säger Björn Waldegård.

– Ja, det är bara att gratulera publiken till att det kommer så många världsstjärnor, både gamla och nya, säger Åke ”Bryggarn” Andersson som tävlade mot Mikkola på den tid det begav sig.

För Åkes del är det för övrigt 50 år sedan han körde Midnattssolsrallyt för första gången. Då kom han tvåa i sin klass, och ambitionen i år är att vara med i toppstriden.

Bland övriga anmälda förare i Historic kan nämnas Erik ”Eken” Johansson (Audi quattro), Erik Uppsäll (Saab 99 turbo), Mats Thorzelius (Volvo 242) och Juha Kankkunens bror Timo Kankkunen (Ford Escort)

I Regularity blir det en helt annan strid än i Historic, nämligen om att köra på en idealtid. Toyota Team Historic har anmält Ove Anderssons söner Fredrik och Roger i var sin Toyota och Roger är förstärkt med en av Sveriges bästa kartläsare Tina Törner. I samma klass tävlar även Picko Troberg med en Morgan Aero 1931, tävlingens än så länge äldsta bil.

– Tre hjul och ingen back, men vi kommer att ha riktigt kul, säger Picko Troberg, som 1964 var kartläsare åt Simo Lampinen i Midnattssolsrallyt.

I klassen är även förare som Patrick Carlsson (Volvo 244) och Pentti-Juhani Hintikka (VW 1302S) anmälda. De båda vann klassen 2011 respektive 2010.

– Anmälan stänger den 30 april och vi räknar med att det kommer ytterligare ett antal duktiga förare till tävlingen, säger tävlingsgeneralen Per Carlsson.

För mer information kontakta:
Per Carlsson, tävlingsgeneral, KAK Midnattssolsrallyt
Tel: +46 (0)708 80 23 35 info@rallytravels.com

Robert Gustavsson, pressansvarig, KAK Midnattssolsrallyt
Tel:+46 (0)70 961 83 52 info@pressofficer.se

Eller gå in på vår hemsida: www.midnattssolsrallyt.com

Logga in