Storvinst för Felix Rosenqvist!

Framgångar för KAK-föraren Felix Rosenqvist. Stort grattis!

”Felix Rosenqvist inledde racingsäsongen 2017 med karriärens så här långt mest annorlunda pallplats, när han under uppmärksammade former slutade som positivt överraskad tvåa i historiens största simulatorrace i Las Vegas (USA) under natten mot söndagen svensk tid och därmed inkasserade en prischeck på hela 100 000 dollar.

Framgången kom i E-sportevenemanget Visa Vegas eRace, arrangerat på The Venetian Hotel, där historia skrevs när samtliga 20 förare (däribland Rosenqvist) från elbilsmästerskapet Formel E ställdes man mot man med världens tio främsta simulatorspelare i ett virtuellt lopp på en specialdesignad bana utmed Las Vegas berömda hotellstråk The Strip.

Rosenqvist lyckades – trots avsaknad av erfarenhet av så kallad simracing – kontinuerligt hålla till i toppen av resultatlistorna i alla pass som kördes, och fick framför allt många att höja på ögonbrynen när han slog till med näst snabbaste tid i kvalet till söndagsmorgonens race. Samtliga övriga Formel E-förare fick nöja sig med kvalplaceringar utanför topp tio.

Från sitt utgångsläge i första startled, omgärdad av nio av världens mest meriterade simulatorspecialister, kunde Rosenqvist sedan kontrollerat behålla sin placering fram till mål i det 20 varv långa loppet. Han tog målflagg strax bakom segrande holländaren Bono Huis, med trefaldige WTCC-mästaren José María López (Argentina) som näst bäste Formel E-representant på sjunde plats.

Rosenqvists andraplats belönades med en prissumma på hela 100 000 dollar – motsvarande närmare en miljon svenska kronor. Totalt fördelades en pott om en miljon dollar mellan tävlingens 30 deltagare, vilket gör Visa Vegas eRace till det penningmässigt största virtuella racingloppet i historien.

– Jag är mycket glad och överraskad över att få med mig ett så här bra resultat härifrån Vegas, säger Felix Rosenqvist. Min enda erfarenhet av simracing kommer från det lilla jag spelat på min dator hemma i pojkrummet under åren, och att det skulle räcka för att slåss mot världseliten på det här området hade jag inte väntat mig. Nyckeln var nog att få till kvalet så pass bra som jag gjorde; det gav mig en ganska lugn resa i racet och jag behövde inte stressa för att köra om långsammare bilar. Det vore kul att köra fler sådana här lopp i framtiden, men nu ska jag njuta av det här en liten stund och sedan är det dags att börja fokusera på verkligheten igen!  

Felix Rosenqvists första ”fysiska” race under 2017 äger rum den 18 februari, då den pågående Formel E-säsongen vaknar till liv igen i Buenos Aires, Argentina. Rosenqvist, som tävlar för det indiska teamet Mahindra Racing, ligger för närvarande på fjärde plats i den sammanlagda mästerskapstabellen och har på två körda race noterats för ett snabbaste varv, en pole position och en pallplats.

 

RESULTAT (topp tio)
Visa Vegas eRace
Las Vegas, USA

1: Bono Huis (NED), 20 varv – SIM
2: Felix Rosenqvist (SWE) – FORMEL E
3: Olli Pahkala (FIN) – SIM
4: Enzo Bonito (ITA) – SIM
5: Aleksi Uusi-Jaakkola (FIN) – SIM
6: Greger Huttu (FIN) – SIM
7: José María López (ARG) – FORMEL E
8: Sam Bird (GBR) – FORMEL E
9: Daniel Abt (GER) – FORMEL E
10: Nelson Piquet Jr. (BRA) – FORMEL E”

Logga in